Turist i Thy

At være turist i Thy er en helt særlig oplevelse. Området byder på natur i særklasse, pulserende byliv og historiske seværdigheder. På denne side har vi samlet en række informationer om, hvad Thisted og de omkringliggende byer og områder kan byde på - vi har også gjort os lidt tanker omkring, hvad der kunne være spændende at se som turist.

Aktiviteter og oplevelser i Thisted Kommune

Thisted Kommune byder på mange spændende oplevelser til både sportsfolk, naturentusiaster og kulturelle feinschmeckere. På kulturportalen thy360.dk kan du finde et overblik over alle de ting, der sker i området.

Gå til Thy360.dk (nyt vindue)

Natur

Naturen i Thy er lidt ud over det sædvanlige. Det er stedet for dig – lige meget om du er til cykling på vej eller i skov, vandreture eller ridning i naturskønne omgivelser, lystfiskeri, sejllads eller surfing. Se mere om aktiviteter i hele Nordjylland (nyt vindue).

Til de helt store naturmæssige oplevelser i Thy hører Nationalpark Thy, Bulbjerg og Vejlerne ud over Vesterhavet og Limfjorden. Nationalpark Thy er Danmarks første nationalpark. Den strækker sig i et op til 12 kilometer bredt bælte fra Agger Tange i syd til fyret i Hanstholm i nord. Parken er et mekka for naturmennesker, hvad enten det er til fods, på cykel eller til hest – kyst, klitter, klitheder, klitplantager og store søer pryder det flotte uberørte landskab. 

Læs mere om stier her (nyt vindue).

Bulbjerg er en 47 meter høj kalkstensknude, som ligger ved Jammerbugtens kyst, og ikke langt fra Thisted. Klinten blev anvendt som radar- og lyttepost under 2. Verdenskrig, men er i dag en spændende fuglelokalitet, hvor for eksempel adskillige par af den nordatlantiske fugleart, ride, yngler. Klinten er Danmarks eneste fuglefjeld. I og omkring Bulbjerg er der yderligere levn fra besættelsestiden og et mindre museum. 
Læs mere om Bulbjerg (nyt vindue). 

På grænsen mellem Thy og Hanherred finder du Naturreservatet Vejlerne, som er Nordeuropas største fuglereservat. Græsenge, rørskove og brakvandssøer – et sandt paradis for fugle. Området er fredet, men de mange sjældne fuglearter kan studeres fra dæmninger og fugletårne, som er placeret rundt omkring. 

Få flere informationer om Vejlerne (nyt vindue).

Kultur

Thisted har et helt exceptionelt udbud af kulturelle oplevelser. Dygtige lokale kunstnere byder velkommen i deres gallerier med unikke malerier, glaskunst, skulpturer, lædervarer, perlesmykker, trækunst og meget mere. Lad dig inspirere af de mange kunststykker og prøv for eksempel dine kreative sider af med et glaskursus eller køb et unikt ferieminde med hjem. Er du til den mangfoldighed, der findes i moderne kunst, er det internationale kunstgalleri ”Ny Kastet”, som du finder i Det Gamle Rådhus i Thisted også et besøg værd. 

Få et overblik over gallerierne (nyt vindue). 

Med til Thisteds kulturelle del hører også landsbykirkerne, monumenter og museer, der alle vidner om historiske perioder og svundne tider. Til de helt særlige og meget besøgte hører Museumscenter Hanstholm, der huser Nordeuropas største befæstningsanlæg fra 2. Verdenskrig.

Overblik over museerne (nyt vindue).

Andre steder, der bør nævnes er Limfjordscenteret i Doverodde, der tilbyder udstillinger, kreative værksteder og friluftsliv, herunder Nordvest Safari, der udbyder en række spændende naturoplevelser. Også Kirsten Kjærs Museum ved Frøstrup og den berømte ”Thy-lejr”, der har eksisteret i 40 år som alternativt samfund er værd at besøge.

Byliv

Mange sætter pris på en shoppingtur, og her skuffer Thisted bestemt ikke. Thisted er spækket med butikker, hyggelige cafeer og et hyggeligt havnemiljø, men også Hanstholm, Hurup, Klitmøller og Nr. Vorupør byder på spændende butikker.

Er du til en hyggelig frokost efter en lang shoppingdag eller til en gastronomisk oplevelse i særklasse, går du ikke forkert, hvis du vælger Thisted. Ikke langt fra Thisted ligger også Hanstholm, som udgør Danmarks største fiskerihavn målt på konsumfisk. 

Oversigt over restauranter (nyt vindue).

Er vejret trist og gråt, er det bestemt ikke en anledning til at kede sig på hotellet. Tag en tur i biografen eller oplev en forestilling på Thy Teater eller Thisted Musikteater i en hyggelig atmosfære. Følg linket til Thy360, hvor du nemt finder links til info om kulturevents.

Seværdigheder

I Thy er der seværdigheder og aktiviteter for alle aldre – for eksempel ponyridning, stort subtropisk badeland i Vigsø Bugt Feriecenter eller Nordsø Akvariet i Nr. Vorupør, der ud over de store hajer og den nye hajtunnel byder på specielle og sjældne fiskearter.

Andre besøgsværdige steder er Hanstholm Røgeri, Thisted Bryghus og den 6.000 år gamle jættestue, Lundehøj, ved Heltborg.

Interesserer du dig for grøn energi, bør du lægge vejen forbi Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi ved Sdr. Ydby, hvor du blandt andet kan opleve forskning i alternativ energi som vindenergi, solenergi, brintenergi, halmhus, plusenergihuse mm. på tæt hold.

Thisted Kommune er på punktet klima helt med i front, hvor bl.a. 100 procent af al kommunens el kommer fra vedvarende energi – på samme måde som mere end 80 procent af varmen produceres ved biomasse, geotermi, biogas og affald. Dertil er Thisted Kommune udpeget som nationalt testcenter med både testanlæg i Østerild klitplantage for nogle af Verdens største møller og faciliteter til test af bølgeenergianlæg ved Hanstholm Havn.

Surfing ved Cold Hawaii

Kysten ved Klitmøller – i daglig tale ”Cold Hawaii” – er kendt som et af Europas bedste surfsteder, på grund af at vind- og bølgeforhold er helt i top. Siden 2010 har det prestigefulde PWA World Cup Cold Hawaii fundet sted her, hvor verdenseliten inden for windsurfing konkurrerer i disciplinen wave performance. Læs mere om Cold Hawaii her.

Mekka for golfentusiaster

Thy er et mekka for golfentusiaster, og byder på flere store 18-huls baner i kuperet terræn i særdeles flotte naturskønne omgivelser. Banerne byder på udfordringer for såvel øvede som nybegyndere. 

Få oplysninger om golfbanerne (nyt vindue).

Overnatning

Thisted Kommune tilbyder overnatningsmuligheder til enhver lejlighed og pengepung. Hoteller, campingplader, sommerhuse, feriecentre, vandrerhjem, shelters til primitiv overnatning i naturen og meget mere. Afhængig af hvad der tiltaler dig, finder du nyttige informationer på Visit Thys hjemmeside (nyt vindue).

Wellness

I Thy er der også mulighed for selvforkælelse. Besøg det store wellness-center Sydthy Kurbad i Hurup, som byder på hele 700 m2 velvære – for eksempel saunaer, dampbad og massagebassin med stjernehimmel. Dertil kommer behandlinger, der spænder fra massage til chokoterapi.

Besøg Sydthy Kurbads hjemmeside (nyt vindue).

Billeder fra Thisted Kommune

For at give dig et indblik i den storslåede natur, har vi lavet en side med billeder fra egnen.

Gå til billeder fra naturen og kommunen

Yderligere informationer

Ønsker du flere informationer henviser vi til Visit Thy (nyt vindue) og Visit Nordjylland (nyt vindue).