Skodkampagne kører igen

Kæmpe cigaretskodder skal igen i år minde strandgæsterne i Thy om, at de små filtre ikke hører hjemme i vores natur og på vores skønne badestrande.

06-07-2022Nyhed


De overdimensionerede cigaretskod ligger denne sommer på stranden i Klitmøller og Vorupør. De skal minde strandgæsterne om, at smide deres skodder i skraldespanden.

I årevis har cigaretskodder toppet listen over affald fundet i naturen, og særligt i sommermånederne i takt med at turister og badegæster rykker ind på strandene er antallet af dem også stigende i sandet på strandene.

Derfor er miljøvirksomheden Strandet i Vorupør og Thisted Kommune igen i år gået sammen om at sætte fokus på problemet.

- Skal vi have stoppet problemet med affald udefra på strandene , så er vi nødt til at arbejde på at ændre adfærd. Det her er en måde at sætte fokus på, at turismen og flere strandgæster om sommeren sætter et aftryk i naturen, og derfor giver det rigtig god mening for os igen at være en del af kampagnen, siger Jens Wilhelm Jørgensen, medejer af Strandet i Vorupør, som bl.a. laver produkter ud af genanvendt plastik fundet langs kysten.

Som sidste år vil turister og badegæster sommeren igennem møde bunker af overdimensionerede cigaretskod. Ved siden af kan man finde et skilt, hvor der er beskrevet, hvad kampagnen går ud på.- Vi oplevede, at der blev lagt meget mærke til sidste års kampagne og også, at den satte tanker i gang hos dem, der mødte den. Hvis vi med et forholdsvist simpelt greb kan øge opmærksomheden og bevidstheden om problemet og minde folk om at smide deres skodder i skraldespanden, så er det en gevinst for alle, siger Jens Wilhelm Jørgensen.

Ifølge tal fra organisationen Plastic Change, som arbejder for en verden uden plastikforurening, så havner der hvert år 4,5 billioner cigaretskod i naturen på verdensplan. Cigaretfiltre indeholder plastik, og de er lang tid om at nedbryde.
Plasten i filteret nedbrydes til mikroplast i løbet af fem år, fortæller Danmarks Naturfredningsforening, og herefter kan mikroplasten forurene naturen eller blive skyllet ud i vandmiljøet.

Kontaktinfo

Ledelsessekretariatet
Asylgade 30
7700 Thisted
Telefon: 99 17 17 17
lese@thisted.dk

Åbningstider:

Man. - ons.
08.00 - 15.00
Tors.
08.00 - 17.00
Fre. 08.00 - 15.00