Smitteopsporingen er igang: - Goddag, det er fra Borgerservice i Thisted Kommune

To medarbejdere fra Borgerservice, to i udekørende team og tre ledere udgør nu en ekstra kilde til smitteopsporing i Thisted Kommune. I samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed hjælper kommunen med at kontakte borgerne, i håb om at bryde flere smittekæder. 

19-03-2021Nyhed

Ringer din telefon fra et nummer, der starter med 99 17 .. .., og sker det mellem kl. 09.00 og kl. 12.00 på både hverdage og i weekenden, er det en rigtig god ide at besvare opkaldet. For det er højst sandsynligt fra smitteopsporingen i Thisted Kommune, som vil fortælle, hvordan du hjælper med at bryde smittekæden, hvis du er blevet testet positiv med corona.

Fra onsdag den 17. marts 2021 hjælper kommunen derfor med at opspore smittekæder, identificere nære kontakter, og vejlede folk i forhold til isolation. Derudover skal Borgerservice også stå for en slags omsorgsopkald, hvor de ringer og hører, om smittede i isolation eksempelvis får hjælp til at handle ind.

- Vi modtager hver dag en liste kl. 9.00 over de personer, der er testet positive, men som Styrelsen ikke har kunne få fat i endnu. Så begynder vi at ringe til dem, fordi vi ved, at mange måske hellere vil besvare deres telefon, når de kan se, at det er et 99 17 nummer, der ringer. Det ved folk i området godt er kommunens nummer, forklarer Gitte Frøkjær, leder af Borgerservice og en del af smitteopsporingsteamet.

Når Styrelsen for Patientsikkerhed ikke har kunnet fange borgeren pr. telefon, kan det også skyldes, at man ikke har opgivet sit telefonnummer i forbindelse med tidsbestillingen til en coronaprøve. Derfor er det vigtigt at huske denne del også, da det ellers vanskeliggør smitteopsporingen.

Medarbejderne i Borgservice er ved at vænne sig til den nye opgave, der blandt andet også betyder, at de kan være de første til at fortælle en borger, at han eller hun er smittet.

- Vi er selvfølgelig klar over, at beskeden om at være smittet, kan vende op og ned på folks hverdag. Derfor er vi selvfølgelig også meget diskrete og vil aldrig fortælle det til andre end vedkommende selv. Heller ikke, hvis det for eksempel er en ægtefælle eller en partner, der tager telefonen, understreger Gitte. 

I opkaldet bliver man rådgivet om, hvordan man skal forholde sig som smittet. At man skal gå i isolation, og at de nære kontakter skal identificeres. Det hjælper medarbejderne også med, for de færreste kan måske lige med det samme redegøre for, hvem de har set og hvor de har opholdt sig de sidste 48 timer.

Hvis Borgerservice ikke får held til at kontakte borgerne via telefonen, går opgaven videre til et udekørende team af to medarbejdere. De vil så forsøge at opsøge borgeren på hjemmeadressen, og banke på døren for at få kontakt.

Smitteopsporing lokalt skal nedbringe smitten i Thy


At kommunen har valgt at stille medarbejdere til rådighed og dermed hjælpe med at opspore smittede, er et led i en målrettet lokal indsats for at bringe smittetallet ned i Thy. For jo flere smittekæder, der bliver brudt, jo færre nye borgere bliver smittede. Det forklarer social- og sundhedsdirektør Tue von Påhlman:

- Thyboerne er allerede rigtig gode til at lade sig teste, og bruger de to testmuligheder i Thisted og Hurup rigtig meget. Det er virkeligt positivt, at så mange bruger testmulighederne. Men med mange hyppige test følger også et højere smittetryk. Det er så det tal, vi skal se, om vi kan bringe ned igen ved at blive bedre til at bryde smittekæderne gennem opsporingen, forklarer han.

Hvad gør du, hvis du er nær kontakt? 


Herunder kan du se en grafik, som forklarer, hvordan du skal forholde dig, hvis én du kender, bliver testet positivt. Spørgsmålet om hvorvidt du er nær kontakt eller ej, er det som afgør, om du skal være i hjemmeisolation og dermed hjælpe med at bryde smittekæden.

Det er fortsat vigtigt, at du selv kontakter Styrelsen for Patientsikkerhed hurtigst muligt efter, at du har fået et positivt testresultatet eller, hvis du får at vide, at du er nær kontakt. Du kan ringe til coronaopsporingsenheden på telefon 32 32 05 11 alle dage mellem kl. 08.00 og kl. 22.00. Husk også at du kan hente app’en SmitteStop, som kan hjælpe med at holde styr på dine nære kontakter og dermed også bryde smittekæderne.

Læs mere om smitteopsporing på coronasmitte.dk

Informationsgrafik som forklarer valgmulighederne for at identificere nær kontakt - info kan tilgåes via linket nedenfor billedet

Informationsgrafik som viser identifikationen af, om man er anden kontakt eller ej. Informationen kan tilgåes tilgængeligt via linket herunder.

Link til ovenstående materiale i tilgængelig udgave: https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2021/Corona/Plakater/Naer-kontakt---Anden-kontakt/Plakater_Naer_eller_Anden_kontakt_A4_farve-Tilgaengelig.ashx?la=da&hash=DCD8D1CF09F1B8C90E59DEE6BDE7AA8ED38346EE 

Kontaktinfo

Borgerservice
Asylgade 30
7700 Thisted
Telefon: 99 17 17 17
Bestil tid i borgerservice

Åbningstider:

Mandag-onsdag              
Torsdag
Fredag
10-14:30
10-17:00
10-12:00


Telefontider:

Mandag - onsdag       08.00 - 15.00
Torsdag                     08.00 - 17.00
Fredag                       08.00 - 13.00