2. stik til sociale bosteder: - Vi er glade for at have nået en milepæl

Onsdag d. 7. april var der fest i Hus B på Bjergbo, der er et socialt bosted for borgere med bl.a. Downs Syndrom, muskelsvind eller andre lidelser. Bostedets beboere modtog denne dag det 2. stik med coronavaccinen, og det var lidt af en festdag. 

09-04-2021Nyhed

Der er en helt særlig stemning i huset på Fjordlystvej i Thisted denne onsdag formiddag. Rundt omkring på værelserne sidder beboerne og ser fjernsyn eller spiser, imens personalet går rundt og gør de sidste forberedelser. Indenfor en times tid ankommer lægerne fra Toldbodlægerne i Thisted for at give det sidste stik af coronavaccinen. Det er en helt særlig milepæl i kampen mod corona, som i høj grad også har påvirket beboernes hverdag på bostedet.

Personalet på Bjergbo går rundt og taler med hver enkelt beboer, imens de forklarer, hvad der kommer til at ske og i hvilken rækkefølge. De har gode erfaringer fra den første runde af vaccinationer, men de har besluttet at gøre lidt ekstra ud af dagen i dag. Jess Borup Thomsen, som er socialpædagog på bostedet, har netop lavet frisk kaffe, og der er også bagt en kage til anledningen. Desuden er der lagt op til en runde med guitarspil og fællessang i fællesrummet, hvor beboerne skal sidde til observation i 15 minutter efter vaccinens sidste stik.

- Vi plejer at fejre de særlige begivenheder. Ellers er det normalt kun om lørdagen, at vi serverer slik, kage og andre søde sager. Men i dag er noget af en milepæl, forklarer Jess Borup Thomsen.

Rundt på gangen kører Nuno Marianne Fobian Plessmann i sin elektriske rullestol. Hun har boet på bostedet i over 25 år, og hun er blandt de første i Hus B til at modtage andet stik. Hendes sprog kan være lidt vanskeligt at forstå, men det er tydeligt at mærke, at hun er nysgerrig på, hvad der skal ske. Hun følger med i forberedelserne, og pludseligt går døren op. Klokken er tre minutter over ti, og de to læger og to sygeplejersker ankommer.

Vaccinationen fra Pfizer/BioNtech klar til at blive blandet op
Vaccinationen fra Pfizer/BioNtech klar til at blive blandet op

I medicinrummet står en sygeplejeske for at blande vaccinen op, så den er klar til at blive injiceret.

- Den skal helst have stuetemperatur, når den gives, og derfor blander jeg den op nu. Den er netop ankommet i en køleboks fra regionen, forklarer hun.

Lægerne taler kort med personalet, som giver beskeden videre til beboerne.

- Så er vi klar til at gå i gang, annoncerer Jess Borup Thomsen og henvender sig til den ene læge.

- Det skal gerne gå lidt tjept inde hos Christian, som er den første, han bryder sig ikke så meget om at blive stukket.

Lægen nikker og trækker den første vaccine op. Herefter får beboerne hvert et stik. Turen kommer hurtigt til Nuno Marianne Fobian Plessmann, som i mellemtiden er rullet ind i sin lejlighed.

- Det skal være i venstre arm, ikke også Nuno? spørger Jess og holder hende i hånden, imens lægen giver stikket.

-	Gjorde det ondt? spørger Jess, og Nuno svarer - kun lidt.
- Gjorde det ondt? spørger Jess, og Nuno svarer - kun lidt. 

Hverdagen er på vej tilbage

1-2-3, og så er det overstået. Et lille prik, overstået på få sekunder, men som symboliserer over et års ventetid med afsavn, restriktioner og en hverdag langt fra normalen. Beboerne samles nu i fællesstuen, hvor en af de ansatte har taget sin guitar frem. Der bliver spillet og sunget med på de kendte sange ‘Nattergalen’ og ‘Midt om natten’. Imens observerer personalet beboerne for eventuelle tegn på bivirkninger efter stikket, men der er ingen at spore. Tværtimod er der masser af snak, grin og fællessang. Flere af beboerne er ovenikøbet klar på at tage en lille svingom med Jess Borup Thomsen. 

Fællessang og guitarspil får ventetiden til at gå lidt hurtigere

Fællessang og guitarspil får ventetiden til at gå lidt hurtigere

Efter et kvartes ventetid er sangene sluppet op, og beboerne bliver hjulpet tilbage til deres værelse. Hos Nuno Marianne Fobian Plessmann er der ingen bivirkninger at spore. Til gengæld er det nemt at høre, hvad hun nu ser mest frem til. Søsteren kommer nemlig på besøg indenfor nogle uger, og så skal de to rigtigt hygge, ligesom de har gjort under pandemien. Men søsterens børn har Nuno måtte undvære at se rigtigt længe. 

- I plejer at gå ud at spise, køre ned i byen og ellers lave rigtigt meget sammen, siger Jess Borup Thomsen, og Nuno nikker anerkendende. 

- Men det har været rigtigt svært i den seneste tid, fortsætter han. 

– I har hverken kunne spise ude, og du er heller ikke blevet klippet længe. Samtidigt har Thyværkstedet været lukket, hvor I normalt er oppe og arbejde. Men nu kan vi snart se frem til en lidt mere normal hverdag.

Til det nikker Nuno Marianne Fobian Plessmann igen anerkendende og smiler. Hverdagen er, i takt med den gradvise genåbning af samfundet, også på vej tilbage for beboerne på Bjergbo.

Fakta

I alt har målgrupperne 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 og 8 nu fået tilbudt vaccinen i Thisted Kommune, med få undtagelser grundet sygdom eller andrepersonlige forhold. Der er pr. 8. april 3.354 borgere, der er færdigvaccinerede med 2. stik, svarende til 7,8%. 

I uge 14 er sundhedsmyndighederne derfor begyndt indkaldelsen til Gruppe 9, de 65 – 74-årige. 

Få det fulde overblik over vaccinationskalenderen på https://coronasmitte.dk/raad-og-regler/vaccination

Alle medvirkende i artiklen, og/eller beboernes pårørende, har givet tilladelse til at være med og til at billederne offentliggøres.

Kontaktinfo

Handicap og Socialpsykiatri
Asylgade 30
7700 Thisted
Telefon: 99 17 19 20
E-mail: social@thisted.dk