Syvårige Anna modtager hæderslegat - redddede familie ud af røgfyldt hus

Årets modtager af Danske Beredskabers Hæderslegat er en ung pige fra Nors, der reddede sin søster og bonussøster fra en livsfarlig situation.

18-09-2020Nyhed

Anna Østergaard Rønn Christensen med sin morfar, der indstillede hende til hæderslegatet.
Anna Østergaard Rønn Christensen med sin morfar Ib Rønn Pedersen.

Der er meget få af os, der ved, hvordan vi egentlig vil reagere, hvis vi pludselig står i en alvorlig situation, hvor vores handlinger afgør, om det bliver et spørgsmål om liv eller død.

Men det gør syvårige Anna Østergaard Rønn Christensen.

Da der udbrød brand i familiens hus den 27.oktober 2019, reagerede hun hurtigt og korrekt og sørgede for, at alle personer i huset, blev reddet ud i tide.

Hendes heltemodige indsats, kan have reddet liv, og derfor har Danske Beredskaber valgt at tildele hende årets hæderslegat.

Anna Østergaard Rønn Christensen modtog prisen hos Nordjyllands Beredskab i Thisted torsdag.

- Jeg har været meget spændt på i dag, og jeg er rigtig glad, fortalte Anna Østergaard Rønn Christensen

Det er Anna Østergaard Rønn Christensens morfar, der indstillede barnebarnet som mulig modtager af hæderslegatet. Han er meget stolt over hendes indsats.

- Det er fantastisk, at en pige på 6 år reagerer så flot. Hun holdt hovedet koldt og huskede det hele, og det er simpelthen så flot, siger Ib Rønn Pedersen.

Pludselig var huset fyldt af røg
Branden i familiens hjem opstod en søndag formiddag, mens Anna var alene hjemme med sin storesøster og bonussøster.

Hendes mor og bonusfar var gået en kort tur få minutter fra hjemmet.

Anna Østergaard Rønn Christensen sad på sit eget værelse på 1. sal, mens storesøsteren og bonussøsteren var på et andet værelse med lukket dør.

Pludselig opdagede hun, at hendes værelse blev fyldt med sort røg.

Gnister fra ilden i pejsen i stueetagen havde ramt en sækkestol, og der var kraftig røgudvikling.

Den dengang seksårige Anna Østergaard Rønn Christensen havde været til 112-dagen, der udbydes i et samarbejde mellem SSP, Beredskabsstyrelsen, Nordjyllands Beredskab, Falck og Nordjyllands Politi. Her bliver børn undervist i, hvad de skal gøre i alvorlige situationer.

Og selvom der var røg over det hele den morgen i oktober, holdt hun hovedet koldt og huskede, hvad hun havde lært.
Anna sidder på en brandbil med en buket blomster og en check på 10.000 kroner.

Hjælp fra 112-dagen
Hun skyndte sig hen til storesøsterens værelse, hvor hun bankede på døren for at fortælle dem, at der var røg. Men pigerne reagerede ikke på hendes banken.

- Jeg kunne huske fra 112-dagen, at jeg skulle få nogen til at hjælpe mig, men der var ikke nogen, så jeg skyndte mig ud for at finde nogen, fortæller Anna Østergaard Rønn Christensen.

Hun tog sin cykelhjelm på og cyklede hurtigt afsted for at hente hjælp. Kort derfra mødte hun sin mor og bonusfar, der straks ringede efter hjælp og løb tilbage til huset for at redde de to piger ud.

Kort tid efter ankom Nordjyllands Beredskab til adressen. Hele familien blev tilset for røgforgiftning, men der var ikke nogen, der var kommet noget alvorligt til.

Flot indsats
Danske Beredskaber, der er sammenslutningen af beredskaberne i Danmark, uddeler hvert år et hæderslegat til personer, der med usædvanlig handlekraft og mod, har reddet menneskeliv og ejendom i forbindelse med en brand.

Diana Sørensen, der er direktør i Nordjyllands Beredskab, var glad for at kunne overrække prisen til Anna Østergaard Rønn Christensen.

- Der er ingen tvivl om, at hendes indsats har været forbundet med livsfare, og det viser, at alder ikke betyder noget, når det kommer til at gøre en forskel. Hun fortjener stor ros og anerkendelse, udtaler Diana Sørensen.

Prisen blev overrakt af borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard (S), der er taknemmelig for, at Anna Østergaard Rønn Christensen hørte så godt efter til 112-dagen, som er støttet af Thisted Kommune.

- Vi kan sørge for, at børn og unge får viden om, hvordan de skal reagere i nødsituationer, men det er udelukkende takket være Annas store mod, at den viden blev gjort til handling, siger Ulla Vestergaard (S).

Nordjyllands Beredskab håber, at Anne Østergaard Rønn Christensens historie kan være med til at sætte fokus på vigtigheden af brandsikkerhed og hurtig alarmering via 112, hvis uheldet er ude.

Med hæderslegatet følger et pengebeløb på 10.000 kroner.
Anna Østergaard Rønn Christensen er fotograferet sammen med sin morfar, Diana Sørensen, direktør i Nordjyllands Beredskab, og Ulla Vestergaard, Borgmester i Thisted Kommune.
Anna Østergaard Rønn Christensen sammen med sin morfar, Ib Rønn Pedersen, direktør i Nordjyllands Beredskab, Diana Sørensen, og borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard.

Kontaktinfo

Ledelsessekretariatet
Asylgade 30
7700 Thisted
Telefon: 99 17 17 17
lese@thisted.dk

Åbningstider:

Man. - ons.
08.00 - 15.00
Tors.
08.00 - 17.00
Fre. 08.00 - 15.00