Thy er åben! Regeringen lemper de fleste restriktioner

Lempelserne sker efter test af mere end 29.000 thyboer, hvor der ikke er blevet fundet tilfælde af den muterede coronavirus – Cluster 5.

19-11-2020Nyhed

Grafik i lyserød, hvor der står, at Thy er åben

Coronarestriktionerne i Thisted Kommune og seks andre nordjyske kommuner ophæves fra i dag, fredag og mandag.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Lempelserne betyder, at alle igen må rejse ind og ud af Thy, som de har lyst til. Derudover kan restauranter og caféer åbne op fra i morgen fredag, hvor der også bliver åbnet for den kollektive trafik og kultur- og fritidslivet.

Restriktioner for daginstitutioner, skoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser lempes også - men det træder først i kraft på mandag.

Borgmester Ulla Vestergaard er glad og lettet over, at regeringen har valgt at lytte til blandt andet Thisted Kommunes opfordring om at lempe på de særlige restriktioner. For to dage siden sendte en enig kommunalbestyrelsen et brev til statsminister Mette Frederiksen, der opfordrede til, at man åbnede op.

- Det er simpelthen guld værd og alfa og omega. Vi har været igennem to hårde uger, men alle thyboer har taget et stort ansvar på sig. Alle har hjulpet hinanden på vej, på trods af uenighed om regerings beslutning, og vi har gjort det, regeringen har bedst os om. Derfor glæder det mig meget, at regeringen undlader at håndhæve restriktionerne i tid end højst nødvendigt.

Hverdagen blev vendt på hovedet

Det var den 5. november, Mette Frederiksen tonede frem på tv-skærmene og varslede, at hverdagen i Thy ville blive vendt helt på hovedet igen.

Minkavlerne måtte sige farvel til deres levebrød. Pendlere, der har deres arbejdsliv i eller uden for Thy, stod pludselig i en situation, hvor de ikke kunne passe deres arbejde.
Caféer og restauranter blev tvunget til at sige på gensyn til deres gæster, og thyboerne måtte affinde sig med afsavn til venner og familie, der bor i andre dele af landet.

Det har krævet store ofre, og Ulla Vestergaard er taknemmelig for den styrke, der på trods, er blevet udvist.

- Der er ingen tvivl om, at det har været et voldsomt slag for mange, og der har været delte meninger om restriktionerne, men på trods af det har vi stået sammen om at løfte opgaven. Moralen har været høj, og det vil jeg gerne takke jer alle sammen for, siger hun. 

70 procent har ladet sig teste

Restriktionerne skulle efter planen gælde helt frem til den 3. december.

Men efter 73.000 test af borgere i Nordjylland er der ikke fundet flere tilfælde af den muterede corona-variant cluster-5, der stammer fra mink, og som var årsagen til, at restriktionerne i første omgang blev indført.

I Thisted Kommune har 29.976 borgere ladet sig teste for coronavirus fra den 7.-17. november. Det svarer til 70 procent af samtlige indbyggere i kommunen. Derudover er alle mink i Thisted Kommune blevet aflivet.

Det store antal af tests har været medvirkende til, at sundhedsmyndighederne har kunnet vurdere, at det er forsvarligt at åbne op allerede nu.

- Det er simpelthen imponerende, at så mange har lyttet og ladet sig teste. I bærer en del af takken for, at vi nu i dag kan glæde os over, at dagene med særlige restriktioner for Thisted Kommune er ovre, siger Ulla Vestergaard.

Ulla Vestergaard fortæller, at politikerne og alle aktører og netværk i Thisted Kommune nu er skarpt i gang med at arbejde for at sikre, regeringen sørger for ordentlige kompensationsmuligheder til minkavlerne, der har måttet aflive alle deres mink. Ligesom der henstår hjælpe- og genstartspakker.

Du kan læse mere om lempelserne af de særlige restriktioner for de syv nordjyske kommuner på coronasmitte.dk

Kontaktinfo

Ledelsessekretariatet
Asylgade 30
7700 Thisted
Telefon: 99 17 17 17
lese@thisted.dk

Åbningstider:

Man. - ons.
08.00 - 15.00
Tors.
08.00 - 17.00
Fre. 08.00 - 15.00