Kirsten lærte at passe på sig selv – nu vil hun hjælpe andre

Pårørende til kronisk eller langvarigt syge kan ofte savne overskud og føle sig udfordret i hverdagen. Thisted Kommune tilbyder kurset LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende, hvor du lærer at passe bedre på dig selv.

25-04-2019Nyhed

Kirsten Fiil har en dement mor og har selv en voksen datter med sklerose. Efter hun deltog på kurset har hun uddannet sig som LÆR AT TACKLE-instruktør. For Kirsten handler det om at bruge sine erfaringer konstruktivt og være til gavn for andre i samme situation. Samtidigt sørger undervisningen for at hun hele tiden selv husker at anvende det, hun har lært og bevarer fokus på at passe på sig selv. Som pårørende til to langvarigt syge, var det noget af en øjenåbner at deltage i kurset:

- Det var faktisk lidt uhyggeligt. For da jeg læste undervisningsmaterialet, tænkte jeg ”det er jo mig, de skriver om”. Det føltes voldsomt, men det gjorde noget ved mig på en positiv måde, for det gik pludselig op for mig, hvor vigtigt det er at passe på sig selv.

For Kirsten Fiil var det ikke de mange situationer, hun måtte håndtere, som hun mærkede mest til. Det var alt det, der kom bagefter: Følelserne – særligt de svære følelser af afmagt og utilstrækkelighed, konstant bekymring og håbløshed.

- Efter et lægebesøg skal man hanke op i sig selv, for man er jo følelsesmæssigt påvirket at det, lægen siger. En gang imellem kan man også overmandes af følelsen af, at andre nærmest betragter dig som en ekstra behandler, der kan træde til hele tiden uden hensyn til tid og personlige ressourcer. Det kunne jeg ikke magte, og derfor kunne mine egne følelser midt i alt det praktiske få det hele til at flyde rundt.

På kurset for pårørende lærte Kirsten Fiil at blive bedre til at træffe beslutninger, og fik større bevidsthed om, at man er nødt til at tage tingene ét skridt ad gangen, fremfor at forsøge at håndtere det hele på én gang.

- Jeg lærte bogstaveligt talt at trække vejret og at sund kost, motion og en større balance mellem at være på og holde pauser er en vigtig forudsætning for at få mere overskud. Så var det bare fantastisk at være sammen med mennesker, der kæmpede en lignende kamp, som man kunne tale frit med og have et fællesskab med.

At være pårørende er et hårdt arbejde

For Kristen Fiil var rollen som pårørende en kamp. Fra diagnosen blev stillet til afprøvningen af forskellige typer medicin og et konstant forsøg på at være på forkant med sygdomsforløbets udvikling gjorde, at hun følte sig evigt bekymret og drænet for energi.

- Det er et kæmpe arbejde at være pårørende, og man føler sig stort set altid utilstrækkelig. Der er også noget i selve relationen til den, der er syg og til resten af familien; for når man i bedste mening yder al den om-sorg, man overhovedet kan, er det ikke altid alle er enige i de valg, du træffer. Jeg skulle formå at være omsorgsfuld, samtidig med at min mor skulle føle ligeværd, og ikke følte jeg trak ting ned over hovedet op hen-de, for eksempel ved at bestille mad, selvom hun ikke vil have købemad. På den måde kan man godt føle sig alene.

Vigtigt at finde tid til sig selv
Ind i mellem følte Kirsten Fiil, at omgivelserne tog for givet at hun som pårørende tog del i det meste lige fra pleje til indkøb og madlavning – uanset om hun kunne eller turde varetage de mange funktioner. Det ramte Kirsten Fiil. Hun savnede at behandlingssystemet kunne tage en smule vare på hende, og derfor er hun glad for, der i dag er kommet et betydeligt fokus på de vanskelige aspekter ved at være pårørende.

- Det var først på kurset, jeg lærte at det både er nødvendigt og faktisk også helt OK, at afsætte tid til sig selv. De færreste kan være en god og overskudsagtig pårørende, hvis ikke de får skabt sig nogle åndehuller, hvor der kan lades op en gang imellem. Det er ingen skam at man skal have hjælp til at lære det. Det vigtige er, at der netop er en masse viden og hjælp at hente. Jo bedre man bliver til at værne om sig selv, jo bedre kan man også tage vare på andre, slutter Kirsten Fiil.

Om kurset
LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende er et gratis kursus for pårørende til kronisk eller langvarigt syge.
Som pårørende lærer du at tage vare på dig selv i en hverdag med sygdom i nærmeste familie.
Kurset foregår over syv torsdage fra klokken 16:30 til 19:00 i FrivilligThy, Nytorv 8 i Thisted.
Opstart er torsdag den 2. maj 2019.
Yderligere mødedatoer er: 9. maj, 23. maj, 6. juni, 13. juni, 20. juni og 27. juni.
Der serveres kaffe, te og vand.
Undervisningen foretages af mennesker, der selv har erfaring som pårørende
På kurset fokuseres der på, hvordan du som pårørende fortsat kan trives, selvom et nært familiemedlem er langvarigt syg
Der er ca. 12-16 deltagere på hvert hold.

Fakta
- Et stort antal danskere er pårørende til mennesker, som er ramt af langvarig sygdom; f.eks. kræft, demens, sklerose, blodpropper, depressioner eller tilbagevendende angstanfald.
- Ca. 750.000 danskere er pårørende til en ældre med alvorlige helbredsproblemer
- LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende er en videreudvikling af det evidensbaserede LÆR AT TACKLE kronisk sygdom, som har en dokumenteret effekt på deltagernes helbred og sundhedsadfærd

Mere info
LÆR AT TACKLE
thisted.dk/sundhed

Tilmelding og kontakt
Tilmeld dig via dette link
Eva-Maria Schirmer: Tlf.: 6114 3118