Brug Genbrugsekspressen – så er det nemt at sortere affald

Alle, som bor i helårsboliger i Thisted Kommune, kan få hentet 14 typer af genanvendeligt affald ved kantstenen, og hele 12 gange om året. Det sørger Genbrugsekspressen for og faktisk har du allerede betalt for det gennem din ejendomsskat.

25-02-2020Nyhed

Affald hentes af genbrugsekspressen
Genbrugsekspressen ankommer tidligt om morgenen, og chauffør Preben Madsen, Filtenborg, er klar til at løfte sækkene ind på ladet. Se flere billeder i galleriet nederst på siden. Foto: Thisted Kommune

Alle, der bor i Thisted Kommune, er automatisk tilmeldt Genbrugsekspressen. De betaler til ordningen via miljøgebyret på ejendomsskattebilletten. Alligevel er det ikke alle, der bruger ordningen. Men mange gør, og en af dem som altid benytter Genbrugsekspressen er Lotte Pilgaard fra Nørhå:

- Vi får en sms ugen før, at Genbrugsekspressen kommer. Så tilmelder vi os med det, vi skal have hentet. Tirsdag aften sætter vi sækkene ud til vejen, og onsdag er det hele væk. Det er mega nemt, fortæller Lotte, der er en af de flittige brugere af Genbrugsekspressen i Thisted Kommune.

Lotte og Kristian Pilgaard bor i Nørhå med deres tre børn. Der er 25 minutters kørsel til nærmeste genbrugscenter i Hurup eller Thisted. Derfor er Lotte Pilgaard glad for, at hun har mulighed for derhjemme at sortere det affald, der kan genanvendes – og få det hentet på matriklen en gang om måneden.

- Vi har lavet affaldssortering i alle de kategorier, som vi bruger meget, siger Lotte Pilgaard.

Det betyder, at familien fylder omtrent 10 sække om måneden og bruger Genbrugsekspressen hver gang, den kører forbi. Det sker 12 gange om året, at Genbrugsekspressen kører i område 3, hvor familien Pilgaard bor: Hundborg, Klitmøller, Sjørring, Snedsted, Sundby, Vildsund og Vorupør.

Lotte Pilgaard bestiller nye sække via appen Affald Thy. Hun kan få udleveret fem ruller med 25 sække i løbet af et år. Lotte Pilgaard synes, det er nemt at sortere affaldet efter vejledningen. For eksempel er der kun to slags plast – hård eller blød.

- Det er faktisk nemmere, end hvis man skal sortere på genbrugscentret, siger hun.

Lotte Pilgaard er imponeret over, hvad man kan få hentet derhjemme via Genbrugsekspressen.

- Selv vaskemaskiner og indbo tager de med. Det er utrolig nemt, siger hun.

Sorteringen betyder, at der er væsentligt mindre restaffald til dagrenovationen. Og så giver det god samvittighed.

- Miljømæssigt er det rigtig godt at sortere affaldet, pointerer Lotte Pilgaard.

Brug Genbrugsekspressen og spar penge

Anne-Marie Outzen, der er sekretariatsmedarbejder i Affald og Ejendomme, fortæller, at der af og til er borgere, der henvender sig for at få opgraderet til en større skraldespand. Det er ofte borgere, der ikke benytter Genbrugsekspressen:

- Når vi forklarer dem, hvordan de faktisk kan spare skraldespanden for det genbrugelige affald og dermed spare skiftet til en dyrere skraldespand – alt imens de i forvejen betaler til Genbrugsekspressen, så giver de det et forsøg. Man vil jo gerne være grøn.

Anne-Marie Outzen glæder sig over, at de på den måde finder ud af, at det kan betale sig at benytte Genbrugsekspressen. Udover Lotte Pilgaard er mange af Thisted Kommuens borgere godt tilfredse med muligheden for at få hentet affaldet direkte ved kantstenen.

For eksempel fortæller Bent Frøkjær, Thisted:

- Jeg læser pjecen én gang. Så ved jeg det. Min datter bestiller sække og tilmelder mig, for jeg har ingen computer. Desværre må vognmanden ikke tage mere end ti sække med pr. gang. Jeg sorterer alt. Det har jeg altid gjort. Grønsagsaffaldet fra køkkenet kommer i kompostbeholderen. Jeg har en temmelig stor have, så der kan godt blive en del affald fra gran og blomster. Ellers sorterer jeg i hård plast, blød plast, pap, flasker og dåser. Avispapir og reklamer får spejderne. Det er nemt at sortere. Hvis der er medicinglas, tager jeg plastlåget af. Når jeg har batterier, malingsrester og spraydåser, kører jeg en runde på genbrugspladsen. Bare alle folk ville gøre det.

For Hanne Munk Pedersen, Stenbjerg, er behovet lidt anderledes men løsningen stadig god. Motivationen er til gengæld helt i top.

- Jeg bruger Genbrugsekspressen hver 2.-3. måned. Mit problem er at huske at få bestilt afhentning og at huske at få stillet sækkene ud. Jeg sorterer alt det, man kan. Pap og hårdt plast fylder meget, og jeg splitter det ad, hvis jeg kan komme af sted med det.

For Hanne har det været en udfordring at have plads til at opbevare affaldet:

- Vi har en reol i bryggerset med kasser, hvor vi smider tingene i, indtil de kan komme ud i plastiksække i skuret, så det hele ikke ser så forfærdeligt ud.

Hun har været vant til at sortere i fire-seks forskellige skraldespande, da hun boede i København.

- Det er en lille ting, man selv kan gøre – og så har man heller ikke ret meget restaffald, pointerer hun.

Hanne Munk Pedersen efterlyser dog mere forklaring om, hvor affaldet havner, når det bliver genanvendt og har derfor et godt råd til Affald og Ejendomme i Thisted Kommune:

- Forklar folk, at det er nemt – og gør dem opmærksom på, hvor det sorterede affald havner, når det genanvendes.

Fakta om Genbrugsekspressen
Borgerne ved helårsboliger i Thisted Kommune kan få afhentet 14 typer genanvendeligt affald ved hjemadressen 12 gange om året. Affaldet skal stilles ved skel inden klokken 7 den dag, der sker afhentning.

Affaldskategorierne er: Papir, pap, glas og flasker, jern og metal, øl- og sodavandsdåser, flamingo, hård plast, blød plast, indbo, tøj og sko, haveaffald, elektronikaffald, ikke-brændbar rest (fx bildæk) og brændbar rest.

Genbrugsekspressen er desuden digital og via app’en ”Affald Thy” kan borgere få besked om Genbrugsekspressens ankomst og tilmelde sække til afhentning.

Op mod 5000 borgere i Thisted Kommune har downloadet appen Affald Thy.

Sommerhusejere har en reduceret ordning med afhentning af genanvendeligt affald.

Kontaktinfo

Affald og Ejendomme
Kirkevej 9
7760 Hurup
Telefon 99 17 21 57
E-mail: teknisk@thisted.dk