Sænk farten på skolevejene

I august begynder tusindvis af børn i skole, og det får nu Thisted Kommune, Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og politiet til at minde bilisterne om at vise hensyn. En undersøgelse viser, at knap hver 5. kører for stærkt på skolevejene.

04-08-2020Nyhed

Børn på vej kampagnebillede

I august vil det vrimle med tusindvis af forventningsfulde børn på landets skoleveje, når skolerne åbner igen efter ferien. Det stiller store krav til de øvrige trafikanter, da mange børn endnu ikke har den store erfaring med at gå eller cykle i trafikken, som ofte kan være intensiv i myldretiden ved skolerne.

For at minde bilisterne om at være ekstra opmærksomme og respektere fartgrænserne på skolevejene er Thisted Kommune gået sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i den landsdækkende skolestartskampagne “Børn på vej”. Fra d. 10. - 30. august vil kampagnen blandt andet kunne ses på plakater på mange skoleveje.

- I Thy har vi den samme udfordring som i resten af landet, nemlig, at der ved skolevejene bliver kørt for stærkt. Men vi, har også en ambition om, at vi skal passe bedre på hinanden, børn såvel som voksne, og derfor er vi med i Rådets kampagne, fortæller Lars Sloth, direktør for børn og familie.

For mange kører for stærkt


Selv om de fleste respekterer fartgrænserne på skolevejene og viser hensyn, så er der stadig udfordringer. I august sidste år gennemførte politiet en fire ugers kontrol ved skolerne og sigtede 6.200 personer for at køre for stærkt, viser tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- Vi har heldigvis en masse gode elever, der hver dag stiller sig op i skolepatruljerne og hjælper deres kammerater sikkert i skolen. Det ændrer dog ikke på, at mange forældre og forbipasserende stadig kører for hurtigt. Derfor skal de være mere opmærksomme på hastigheden, når de kommer kørende forbi vores skoler, eller når man skal hente og bringe, fortæller Lars Sloth.

I en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik tidligere i år, svarede 18 % af bilisterne, at de i løbet af de seneste tre måneder er kommet til at overtræde hastighedsgrænsen i bil på en skolevej op til flere gange.

- Man kan være så tidspresset om morgenen, at man fristes til at køre for stærkt. Men især nu hvor der er mange børn på skolevejene, er det særligt vigtigt at holde øje med sin fart og respektere fartgrænserne. Børn har svært ved at vurdere, om de kan nå at krydse vejen, hvis bilisterne kører for hurtigt. Så vær opmærksom og vis hensyn til børnene, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Sådan gør du dit barn klar til trafikken


Børn kan have svært ved at overskue trafikken både på grund af deres højde, men også fordi de har svært ved at vurdere, hvor hurtigt en bil kører, og om de kan nå at krydse vejen.

Skolestartskampagnen ”Børn på vej” minder alle trafikanter om at vise hensyn på skolevejene. Kampagnen opfordrer også forældre og skoler til at træne børnene i at færdes i trafikken. Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har samlet gode råd til sikker trafik med børn til fods, på cykel og offentlig transport: www.sikkertrafik.dk/skolestart

Fakta om undersøgelsen

Knap hver 5. kører for stærkt på skolevejene, viser en undersøgelse blandt 1.226 bilister, som Epinion gennemførte for Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring i januar.

Er du i løbet af de seneste tre måneder kommet til at overtræde hastighedsgrænsen, når du har kørt bil på en skolevej?

• Ja, en enkelt gang / ja, 2-5 gange / ja, mere end 5 gange: 18 procent.
• Nej: 73 procent
• Ved ikke: 9 procent

Kontaktinfo

Drift- og Anlæg
Kirkevej 9
7760 Hurup
Telefon: 99 17 17 17
Fax: 99 17 21 54
E-mail: teknisk@thisted.dk