Indvielse af “Den Nordiske Lomme”

Fredag den 24. maj slår den nordiske ånd om samarbejde endnu flere rødder i Thisted. Foreningen Norden og venskabsbysamarbejdet i Thisted Kommune planter træer fra de nordiske venskabsbyer i Sverige, Norge, Finland og Island i en af lommerne langs Thisted Kystvej. 

16-05-2019Nyhed

I 2019 er det præcis 80 år siden, at Thisted Kommune og svenske Uddevalla indgik i et tæt samarbejde som venskabsbyer. Det gør samarbejdet til det ældste venskabsbysamarbejde i Norden. Siden 1939, hvor Thisted og Uddevalla første gang gav hinanden hånd på venskabet, er også Mosfellbær på Island, Loimaa i Finland samt Skien i Norge kommet med i samarbejdet.

Forud for venskabsbysamarbejdet imellem de fire nordiske kommuner blev der i lyset af første verdenskrig oprettet et andet samarbejde mellem Norge, Sverige og Danmark. Dette samarbejde, der i dag også rummer Finland, Grønland, Island, Åland og Færøerne, blev døbt ”Foreningen Norden” og spiller blandt andet en vigtig rolle i forhold til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd. Foreningen Norden kunne således i april 2019 fejre sit 100-års jubilæum.

Samarbejdet slår rødder fredag i den nordiske uge 21

Det nordiske samarbejde skal nu helt bogstaveligt slå endnu flere rødder i Thisted. Fredag den 24. maj bliver derfor dagen, hvor fem nye træer - et fra hvert af venskabslandene - bliver sat ned i den thy’ske muld langs Kystvejen i Thisted. Nærmere bestemt i en af lommerne, som ligger i plantagen langs vejen, og hvor en af dem i dag indeholder skulpturen af Thisted-Pigen. 

 - Både Thisted kommune og venskabsbyerne tog rigtig godt imod ideen fra Foreningen Norden i Thisted om at plante de nordiske træer for at markere de 80 års samarbejde samt 100-året for stiftelsen af Foreningen Norden, fortæller Peter Skriver Nielsen, formand for venskabsbysamarbejdet i Thisted Kommune, og fortsætter:

- Derfor laver vi et område til træerne, som vi døber “Nordens Lomme”. 

Nora Hornstrup, formanden for Foreningen Norden i Thisted, supplerer:

 - Der bliver tale om en vortebirk, en hvidgran, en røn, en søjleenebær og en almindelig bøg. De fem træer repræsenterer venskabsbyerne Skien, Uddevalla, Mosfellsbær, Loimaa samt Thisted. Træerne bliver plantet af repræsentanter for de fem lande. Den lille nordiske lomme får desuden et skilt, der skal fortælle besøgende om historien bag lommen.

Indvielse af “Nordens Lomme” foregår på Thisted Kystvej i lommerne mellem Søbadet og Sdr. Kirkegård, fredag den 24. Maj kl 15. 30. Borgmester Ulla Vestergaard samt Peter Skriver Nielsen og  Nora Hornstrup vil være til stede og være med til at sætte træerne i jorden. 

Alle er velkomne.

Uge 21 byder desuden på en lang række andre arrangementer i den nordiske ånds tegn - dem kan du læse mere om på www.thy360.dk. Læs mere om venskabsbysamarbejdet  og om Foreningen Nordens jubilæum på http://foreningen-norden100.dk/

Kontaktinfo

Ledelsessekretariatet
Asylgade 30
7700 Thisted
Telefon: 99 17 17 17
lese@thisted.dk

Åbningstider:

Man. - ons.
08.00 - 15.00
Tors.
08.00 - 17.00
Fre. 08.00 - 15.00