Coronavirus

Fra den 10. september er coronavirus ikke længere kategoriseret som samfundskritisk sygdom

KulturRummet tog lyden af Færøerne med sig hjem

Lyden af hjem er en nordisk musikstafet og et lydtæppe af oplevelser fra elever i folkeskolerne i fire nordiske lande.

13-03-2018Nyhed

I uge 12 besøgte Eva Sjælland, kulturkonsulent, Færøerne på vegne af KulturRummet ved Thisted Kommune. Rejsen var et led i et lydprojekt, der har fået navnet ”Lyden af hjem”. Projektet går i sin enkelthed ud på, at elever og lærere fra Hanstholm Skole, Eysturskúlin i Torshavn, Kangillinguit Atuarfiat i Nuuk, samt Sjálandsskóli i Reykjavik skal dykke ned i hinandens lyduniverser, og hver især producere lyde fra deres hjemstavne.

Eleverne i Torshavn fra får overbragt lydoptagelser fra Hanstholm Skole

Lyden af havet og havnen


Havet og havnen bliver et gennemgående tema, men lydene kan være alt muligt - lige fra byens havn, dyr og mennesker, til naturen og vejrfænomener. Besøget på Færøerne var det første på rejsen, og Eva Sjælland fortæller om oplevelsen:

Det var en fantastisk rejse, og en oplevelse at være i Torshavn og arbejde med eleverne i Eysturskúlin. Både lydene og billederne, som eleverne fandt på, var unikke for området og enormt inspirerende. Det bliver virkeligt spændende at se, hvordan eleverne i Hanstholm vil arbejde videre med det, og hvordan det færdige lydtæppe kommer til at lyde.

Lyder sneen ens eller forskelligt i Grønland og på Island?


Eleverne på hvert sted får lov at lytte til optagelser fra hinanden, og på den måde blive inspirerede, når de skal lave deres egne lyde. I Thy har eleverne på Hanstholm Skole optaget lyde fra havet, som bruser ved havnen, og vinden, der suser omkring Hanstholm Fyr.

Udover lyde til lydcollagen har eleverne også indsamlet naturgenstande og materialer for at bygge musikinstrumenter, som de kan skabe en musikkomposition med. Fortællinger med ord og billeder vil sammen med lydcollagen ”Mit Sted” og den selvskabte musikkomposition indgå i en samlet lydfortælling, der er helt karakteristisk for det specifikke område.
Naturmaterialer som bliver lavet om til musiske instrumenter

De mange musikalske udtryk bliver til sidst vævet sammen i et nordisk lydtæppe med titlen ”Vores Sted”. KulturRummet kommer til at danne ramme om projektets store finale d. 26. maj. Her kan borgere opleve den fælles nordiske sansekoncert med alle de færdige lydlandskaber og fortællinger samlet i et fælles lydtæppe: ”Vores Sted”.

Potentiale for samarbejde


Ud over de musikalske sanselige oplevelser, har projektet også skabt grobund for et nyt potentielt samarbejde imellem eleverne i de fire nordiske områder:

På alle årgange er der stor interesse for at have venskabsklasser både over Skype og gennem “gammeldags” fysisk brevveksling. Sidstnævnte en idé, KulturRummets kommende forfatterskole også har mulighed for at gribe, afslutter Eva Sjælland

Fakta


Musikstafetten er et kunstnerisk udviklingsprojekt rettet mod skoleelever og musiklærere fra fire nordiske nationer, nemlig Danmark, Færøerne, Grønland og Island. Herhjemme er det 3. klasse på Hanstholm Skole, som skal repræsentere Danmark og finde lyden af Thy.

Bag projektet står musiketnolog Eva Fock, lydkonsulent Ingeborg Okkels og komponist Mogens Christensen. KulturRummet under Thisted Kommune følger projektet som støttepartner.

Projektet er økonomisk støttet af Nordisk Kulturfond, Letterstedtska Foreningen, Nordisk Ministerråd, Statens Kunstfond, komponistforeningen Djbfa, Koda samt Clara Lachmanns Stiftelse.