Coronavirus

Hold dig opdateret på situationen med coronavirus i Thisted Kommune

På flagdagen ranker vi ryggen

Erfaringen med at være udsendt kan give ar på sjælen, men også et enestående perspektiv og et overskud, der rækker ud i hverdagen. To veteraner fra Thy fortæller om deres oplevelser og deres syn på den officielle flagdag.

31-08-2018Nyhed


Brian Bak-Albrecht (tv.) og Leif Korsgaard sætter begge stor pris på, at flagdagen bliver markeret.

Den 5. september er den officielle flagdag for Danmarks udsendte. Det markerer Thisted Kommune igen i år med et arrangement, hvor alle kommunens veteraner er inviteret. Arrangement holdes i samarbejde med Beredskabsstyrelsen Nordjylland og lokale soldaterforeninger.

I den forbindelse har vi spurgt to lokale veteraner, hvad de tænker om den officielle flagdag og deres oplevelser fra verdens brandpunkter.

Brian Bak-Albrecht, 45, Hurup.

Udsendt med United Nations Protection Force på grænsen mellem Kroatien og Bosnien i 1995 og med Stabilization Force i Bosnien i 1998. I dag produktionsleder på Thisted Cementvarefabrik.

Hvad betyder det for dig nu, at du har været udsendt?
Det har givet mig en unik livserfaring og et andet perspektiv. De store problemer, som folk mener, at de har, kan virke meget små, når jeg tænker tilbage på tiden på Balkan. Når man har prøvet at sidde en hel uge i et minefelt eller har oplevet, at morterer falder ned omkring én, så er der ret mange ting, som til sammenligning virker temmelig overkommelige.

Bagsiden af medaljen er, at jeg nogle gange hører lyde, der minder om morterer, og som bringer mig tilbage til nogle af de værste øjeblikke. Men det er heldigvis sjældent, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at jeg ville gøre det igen. Det sammenhold, man har på en udsendelse, finder man ikke andre steder.

Hvad betyder flagdagen for dig?
Man bliver da lidt stolt. Det er jo en lejlighed til at hejse flaget, tage sine medaljer på og ranke ryggen.

Samtidig er det en form for genforening for os alle sammen. Jeg møder folk til flagdagen, som jeg ikke vidste var veteraner. Det kan være folk, jeg kender og har set i bybilledet, men som jeg ikke vidste havde været udsendt. Det er et nyt fællesskab, som opstår på dagen, og så mærker man kammeratskabet og sammenholdet igen.

Leif Korsgaard, 47, Frøstrup.

Udsendt som mekaniker og værkstedsleder for Beredskabsstyrelsen til Bosnien i 1993 og 1995 samt i beredskabsopgaver i Indonesien, Pakistan og Syrien. I dag mekaniker og oversergent i Beredskabsstyrelsen i Thisted.

Hvad betyder det for dig nu, at du har været udsendt?
De små problemer andre folk kan se, de kan være svære at få øje på for mig. Ja, det kan da være irriterende, når der ikke er mere kaffe på kanden. Men når man har set, hvordan det er, når en by på størrelse med Aalborg i flere uger ikke kan få de helt basale fornødenheder, ja, så virker lidt kaffe da helt ligegyldigt.

Jeg har fået stillet diagnosen maniodepressiv her mange år efter, og det kan godt hænge sammen med de forfærdelige ting, jeg så på Balkan i 90’erne. Vi har jo alle en sårbarhed, og det kan have udløst det. Men tag ikke fejl. Jeg ville til hver tid gøre det igen. Også selv om jeg vidste, at jeg ville få det sådan.

For når jeg tænker tilbage på det nu, så husker jeg, at de fleste dage var gode. Vi fik en opgave, og så løste vi den. Sammenholdet og kammeratskabet var helt fantastisk.

Hvad betyder flagdagen for dig?
Den anerkendelse, der følger med, betyder meget for mig. Der sidder også veteraner derhjemme i stuerne, som ikke har lyst til at møde op til sådan et arrangement. Men de får måske en invitation eller hører om det i fjernsynet, og på den måde mærker de også, at samfundet anerkender deres indsats.

Ellers er det jo en sjov dag, hvor man måske kommer til at stå ved siden af nogen, man ikke kender, men som også har været veteran. Og så kan vi jo sammen rejse os op og ranke ryggen lidt ekstra.


Program for flagdagen i Thisted Kommune


Kl. 16.00 Mødetid på Håndværker Torv.
Kl. 16.15 March gennem gågaden. Hjemmeværnets musikkorps fra Mors fører an.
Kl. 16.35 Velkomst på Storetorv ved borgmester Ulla Vestergaard. Hovedtale ved Helge Adam Møller. Underholdning ved Hjemmeværnets Musikkorps.
Kl. 17.15 Thisted Kommune er vært ved traktement på Thisted Rådhus.
Kl. 18.00 Arrangementet slutter.

Kl. 20.00 Mindehøjtidelighed for de faldne i Vestervig Kirke.
Kl. 21.00 Thy Veteraner byder på kaffe i Aktivitetscenter Vestervig-Agger.