Coronavirus

Fra den 10. september er coronavirus ikke længere kategoriseret som samfundskritisk sygdom

Nordisk Strandrydder Dag

Thisted Kommune deltager igen i år i kampagnen Nordisk Strandrydder Dag lørdag den 5. maj, som denne gang hylder frivilligheden og støtter ekstra op om de mange lokale borgere og turister, der dagligt samler store mængder marint affald ind langs den Jyske vestkyst.

30-04-2018Nyhed

Indsamlet marint affald på stranden

Robert Sand er født og opvokset i Klitmøller og kommer ud af en familie med en stærk tilknytning til havet. Robert har en stor kærlighed til havet og kysten nær Klitmøller og derfor greb det ham om hjertet den dag i 2014, hvor han gik med hunden i vandkanten og fandt store mængder af marint affald, der var skyllet ind efter en af de store storme:

- Det var over det hele og jeg kunne næsten ikke bære at se alt det plastik, der var viklet ind i tang. Noget måtte gøres og derfor sendte jeg en besked ud på Facebook, hvor jeg spurgte om nogle havde lyst til at hjælpe. Der kom 100 mennesker den snevejrsdag i marts for 4 år siden og det var bare rigtig godt

Hvert forår lige siden har Robert samlet op mod 150 mennesker, der møder op til en hyggelig dag sammen og hvor der typisk indsamles 100 sække med marint affald og spises varm supper efterfølgende.

Den frivillige indsats spiller en stor rolle
Selvom Thisted Kommune er ansvarlig for at holde de kommunale strande rene, så er den frivillige indsats meget respekteret og værdsat. Det fortæller Tina Marie Thomsen, faglig specialist i Drifts- og Anlægsafdelingen:

- Selvom vi har et system, der virker året rundt, så kan vi ikke altid være tilstede på stranden. Derfor glæder det os meget hver gang en af vores borgere, eller en af de mange turister, tager sig tid til at give en hånd med

Og tendensen er klart stigende siger projektleder Anette Juul fra Hold Danmark Rent:

- Hvad enten det er langs stranden eller inde i landet, så ser vi en klar stigning i befolkningens lyst til at involverer sig i renholdelse af deres lokalområder. Et rent nærmiljø er lig med øget tryghed og velvære, så motivationen er klart af følelsesmæssig karakter

Det betyder at Robert langt fra er alene i sine indsamlingsbedrifter, idet frivillige grupper over hele landet yder en fantastisk indsats og dermed spiller en stor rolle når det kommer til rene strande og kyster.

Nyt indsamlingsudstyr langs de lokale strande
Som et element i kampagnen opstiller Thisted Kommune på forsøgsbasis i år forskelligt indsamlingsudstyr på 20 udvalgte steder langs den kommunale kystlinje. Udstyret består af en pallekasse til opsamling af indsamlet marint affald, samt en udstyrskasse med affaldssække.
Udstyret vil være tilgængeligt i løbet af de første uger i maj, 2018.

Robert Sand er ikke i tvivl om, at udstyret er en god ide:

- Jeg synes det er en fantastisk ide. Det vil helt klart gøre det nemmere at tage et ansvar selv, for jeg er ikke i tvivl om at viljen er der. Jeg er sikker på at udstyret vil motiverer og inspirere os alle

Hent kort over placeringen af indsamlingsudstyr (PDF)

Fakta

  • Kampagnen Nordisk Strandrydder Dag 2018 strækker sig over perioden 31. marts til 1. juni og indeholder mange forskellige events og initiativer op langs vestkysten. Besøg kommunens eller Hold Danmark Rents hjemmeside på https://www.holddanmarkrent.dk/ . for mere information om disse tiltag og placering af det nye udstyr.
  • Marint affald er også en udfordring i Danmark. Den jyske vestkyst holder hårdest for med mere end 1.000 tons affald hvert år.
  • Thisted Kommunes kystlinje er 226 km lang. De 130 km, som er Vesterhavskyst, er omfattet af kommunens renholdningspligt, og der fjernes årligt affald i omegnen 32 tons – især store mængder trawl/garn og plastik.
  • Det koster hvert år Thisted kommune op imod 400.000 kroner at fjerne marint affald fra kommunens kystlinje
  • Nordisk Strandrydder Dag 2018 gennemføres i Danmark af de otte jyske nord- og vestkystkommuner Frederikshavn, Hjørring, Holstebro, Jammerbugt, Ringkøbing-Skjern, Varde, Lemvig og Thisted og i Norden sammen med ”Hold Rent”-organisationer i de øvrige fire nordiske lande samt på Grønland og Færøerne.

 

Kontaktinfo

Drift- og Anlæg
Kirkevej 9
7760 Hurup
Telefon: 99 17 17 17
Fax: 99 17 21 54
E-mail: teknisk@thisted.dk