Besøg fra Røgalarmpatruljen

Borgere i Thisted og Hurup får tjekket røgalarmer på lørdag.

10-11-2017Nyhed

Hvert år oplever tusindvis af danskere at have brand i eget hjem, og alene i 2016 omkom 52 personer som følge af brand. Langt de fleste dødsbrande sker i boliger uden røgalarm, og særligt ældre er en udsat gruppe. Derfor sender Nordjyllands Beredskab, Brand Bevægelsen, Thisted Kommune og TrygFonden nu RøgalarmPatruljen på rundtur i Thisted og Hurup for at tjekke, at ældre i byen har en virksom røgalarm i deres hjem.

”Goddag, vi er RøgalarmPatruljen og vil gerne have lov at tjekke din røgalarm. Og har du ingen røgalarm, vil vi gerne sætte en op.” Den besked er der mange, der vil lukke døren op til, når RøgalarmPatruljen tager på rundtur i Thisted og Hurup lørdag den 18. november for at tjekke røgalarmer.

RøgalarmPatruljen består af en brandmand og to unge hjælpere fra de lokale KFUM-spejdere, og de vil gå fra dør til dør i udvalgte boligområder og tilbyde at tjekke beboernes røgalarmer. Har en beboer ingen røgalarm, sætter patruljen gratis en ny op. Formålet med aktionen er at sætte fokus på brandsikkerhed i private hjem, og at røgalarmer redder liv.

- Især ældre mennesker er udsatte, når det gælder brand i hjemmet. Det skyldes bl.a., at de ofte har svært ved selv at opsætte røgalarmer - og ikke mindst at vedligeholde dem. Så hos en del af de ældre, der faktisk har en røgalarm, virker alarmen ikke, men de ældre er ikke altid selv klar over det. En røgalarm, der ikke virker, giver falsk tryghed og redder ingen liv. Derfor har vi taget initiativ til RøgalarmPatruljen, hvor unge lokale spejdere tjekker ældres røgalarmer. Og har et hjem ingen røgalarm, så er der sat én op, når RøgalarmPatruljen har været på besøg, siger Peter Hofman-Bang, overingeniør i BrandBevægelsen, og fortsætter:

- Jeg håber, at kampagnen også vil få mange andre til at tjekke, at de – og ikke mindst familiens ældre – har en virksom røgalarm i hjemmet, siger Peter Hofman-Bang, som opfordrer alle til at rengøre deres røgalarm et par gange om året ved at tørre den af med en fugtig klud og støvsuge den på ydersiden.

Siden 2007 har BrandBevægelsen og TrygFonden samarbejdet med en lang række kommuner og beredskaber om at sætte fokus på brandsikkerhed, og de har igennem årene sat mere end 10.000 røgalarmer op hos ældre borgere. Ca. 70 % af danske hjem har en eller flere røgalarmer opsat, men det er ikke alle, som virker.

- Vi prioriterer brandsikkerhed højt og arbejder for, at færre skal dø eller komme alvorligt til skade ved brandulykker i private hjem. 85 % af alle dødsbrande forekommer i boliger, hvor der ikke er røgalarm, og derfor er det vores målsætning, at alle danske hjem har en virksom røgalarm, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

RøgalarmPatruljen i træningslejr


Før RøgalarmPatruljen går i aktion, modtager KFUM-spejderne i Thisted en indledende træning i brandsikkerhed og røgalarmer af en instruktør fra Nordjyllands Beredskab.

- Hos TrygFonden arbejder vi for, at flere børn og voksne skal vide, hvordan man undgår brand, og hvad man skal gøre i tilfælde af brand. Træningen af KFUM-spejderne skal derfor både forberede dem til besøgene med RøgalarmPatruljen og give de unge en viden om brandsikkerhed, som de kan tage med sig videre i livet, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Til træningen vil spejderne bl.a. lære at teste en røgalarm, skifte batteriet og opsætte en helt ny røgalarm.

Vidste du, at ca. 800.000 danske hjem mangler en røgalarm?

En røgalarm kan betyde forskellen mellem liv og død. Den holder vagt døgnet rundt og reagerer på røgudvikling – også når du sover. Med en virksom røgalarm øger du sikkerheden for dig selv, din familie og dine naboer. En røgalarm skal testes og rengøres jævnligt. Hvis du har en røgalarm, men bare ikke har fået sat den op, kan du bestille dobbeltklæbende tape på www.trygfonden.dk. Du kan også øge sikkerheden for de ældre i din familie ved at sikre, at de har en virksom røgalarm i hjemmet.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Thomas Brodersen Beredskabsinspektør Nordjyllands Beredskab
Telefon: 40 29 29 24
E-mail: tbr@nobr.dk

Peter Hofman-Bang, overingeniør, BrandBevægelsen
Telefon: 27 80 25 80
E-mail: phb@sikkerhedsbranchen.dk

René Højer, programchef for sikkerhed, TrygFonden
Telefon: 20 70 38 92
E-mail: rh@trygfonden.dk

Om BrandBevægelsen
BrandBevægelsen er et samarbejde mellem private og offentlige organisationer om at reducere antallet af omkomne og kvæstede ved brande og desuden reducere samfundets materielle tab ved brande. Læs mere om BrandBevægelsen på www.brandbevaegelsen.dk .

Om TrygFonden
TrygFonden varetager TryghedsGruppens almennyttige arbejde. TryghedsGruppen er hovedejer i forsikringsselskabet Tryg og skaber værdi og tryghed gennem langsigtede investeringer og almennyttige uddelinger. Læs mere om TrygFondens aktiviteter på www.trygfonden.dk.

Kontaktinfo

Ledelsessekretariatet
Asylgade 30
7700 Thisted
Telefon: 99 17 17 17
lese@thisted.dk

Åbningstider:

Man. - ons.
08.00 - 15.00
Tors.
08.00 - 17.00
Fre. 08.00 - 15.00
 
Opdateret 10-11-2017