Coronavirus

Fra den 10. september er coronavirus ikke længere kategoriseret som samfundskritisk sygdom

Derfor elsker de Thy

Hvorfor flyttede Simon Kvamm egentligt til Thy? Hvor godt eller skidt er "udmærket"? Og hvorfor fik bandet Jonah Blacksmith lige netop det navn? Svarene fik vi i lørdags, da DR2 sendte "Vi elsker Thy".

16-01-2017Nyhed

Fåmælte folk, masser af fisk og et underligt sprog. Det var nogle af de ting, som de to værter fra "Vi elsker..." forbandt med Thy, inden de fik foden inden for hos thyboerne. DR2 satte fokus på Thy i programmet, sendt første gang lørdag den 14. januar. Og det blev til lidt af en rundtur i hele kommunen i løbet af de 118 minutter, som programmet varede.

Fra Hanstholm Havn og fiskeauktion, til en tur forbi Det Gl. Røgeri, for så at slutte med en tur af ud gennem Nationalpark Thy. En længere historie omkring manglen på arbejdskraft, og fiskefabrikken som er en kulturel smeltedigel, blev det også til. Værterne Gitte Løkkegaard og Søren Ejlertsen fik ikke bare frisk luft og havvind med sig hjem, men vist også en gedigen én på opleveren. Og ikke mindst fik de forklaringen bag den lokale legende Bent Jernstang.

De to værter fik også lejlighed til at besøge Thylejren, hvor en gammel kending, i form af Lucy Mardou, viste rundt og fortalte om de til tider lettere udfordringer, der kan være i et total-demokrati.

I Agger lærte Gitte en hel del mere om, hvad det vil sige at være indremissionsk, og i Hurup mødte hun Jonah Blacksmith, der har rødderne dybt forankret i området. I Klitmøller fik hun lejlighed til at hilse på Simon Kvamm, som blandt andet berettede, at familiens flytteplaner oprindeligt hed San Francisco. I stedet blev det så bare en anelse kortere tur vest på.

Søren Ejlertsen fik inspiration fra Henny på Stenbjerg Kro, og hen mod slutningen kastede han sig ud i noget af et vovestykke: at genfortolke det klassiske stjerneskud, med ingredienser fra Nationalparkens eget spisekammer. Karl Johan svampe, porse, og bark fra asketræet var blot et fåtal af de ingredienser, som fandt vej til tallerkenen. Men efter thyboernes reaktioner at dømme, da alle var bænket til fællesspisning i Redningshuset, ja så var det faktisk en "udmærket" version, han fik strikket sammen.

Skulle du få lyst til at se eller gense programmet "Vi elsker Thy", er det tilgængeligt på DRs hjemmeside. Følg linket her.