Coronavirus

Fra den 10. september er coronavirus ikke længere kategoriseret som samfundskritisk sygdom

Thy er blevet mindre

Nye tal fra Geodatastyrelsen og en sammenlignende analyse i GIS, Geografisk Informationssystem, foretaget af Teknisk Forvaltning i Thisted Kommune, viser at Thy er krympet i løbet af de seneste ti år.

01-04-2017Nyhed

Der er udsigt til store forandringer i Thy. En analyse lavet af Teknisk Forvaltning i samarbejde med Geodatastyrelsen viser, at Thisted Kommune er blevet omkring 100 km2 mindre, sammenlignet med størrelsen, da kommunalreformen trådte i kraft for ti år siden.

I følge August Schlenger, professor i seismologi ved universitetet i Bonn, skyldes det blandt andet en øget seismisk aktivitet i den europæiske undergrund.

- De sidste ti år har vi registreret en øget seismisk aktivitet langs den Eurasiske kontinentalplade. Det er f.eks. kommet til udtryk, da den islandske vulkan Eyjafjällajökull gik i udbrud i 2010, og nu, hvor Etna på Sicilien igen er i udbrud. Men vi har også registreret usædvanligt mange jordskælv - selv i det nordlige Europa, som ikke normalt bliver ramt.

Professor August Schlenger understreger, der ikke har været tale om kraftige jordskælv, men en lang række små skælv.

- Jordskælvene i Nordeuropa og Skandinavien har været så små, at de ikke nødvendigvis har kun-net mærkes, men ved Seismologisk Institut har vi modtaget henvendelser om små rystelser, særligt i de kystnære områder.

Usynlige ændringer
Det er altså disse små skælv, der sammenlagt har resulteret i en øget erosion, der altså har gjort kommunen mindre.

Der er dog ikke grund til at frygte, kommunen er på vej til at forsvinde fra landkortet, for selvom det lyder af meget, så er formindskelsen ikke til at se med det blotte øje. Og Thisted Kommune var jo stor i forvejen, så der er næppe nogen, der bemærker der er forsvundet lidt.

Den mest mærkbare effekt af erosionen bliver dog, at både Vilsundbroen og Oddesundbroen på sigt skal forlænges. Derfor er et hold ingeniører nu gået i gang med at undersøge, hvordan forlæn-gelsen kan foregå.