Fødevarestyrelsens Kontrolrapport

Kontrol Rapport

Mindfulness

Mindfulness betyder opmærksomt nærvær og forstås som det at være tilstede i nuet.

Mindfulness har en dokumenteret virkning på menneskers sundhed og trivsel.
I vores arbejde forsøger vi at drage nytte af den positive effekt.
Beboerne har, som alle vi andre, ting med sig fra deres lange liv, som sidder i kroppen og kan give mistrivsel og psykosomatiske symptomer med nedsat livskvalitet til følge, foruden de skavanker der støder til efterhånden som krop og sjæl ældes, samt i det hele tage påvirkninger fra den fortravlede verden vi lever i. Her er det vigtigt at være tilstede og finde ro i sig selv, og blive mødt af et andet menneske der ligeledes formår at tilstede.
Nærvær er ingen selvfølge, men som ældre i sidste del af livet, er det en betingelse for at være til stede i nuet og på den måde forholde sig til sin livssituation.

Vi har i 2014, gennem et projekt finansieret af Trygfonden, uddannet 7 medarbejdere og 2 frivillige i Mindfulness og arbejder nu med implemneteringen og erfaringsindsamling. Uddannelsen indeholder følgende moduler.
Massage og massage med redskaber:
Vi anvender massage/massage med redskaber. Det kan fx være en beboer der har svært ved at sove eller er urolig eller som bare nyder blid berøring og nærvær fra et andet menneske.
Natur:
At være i naturen er en god mulighed for at falde til ro og åbne sine sanser, når man møden den med mindfulness som tilgangen.
At være stille i naturen og bare være til.
Kost og miljø:
Kost og miljø danner rammen om en mindfulnessaktivitet. En lækker anretning eller fristende drik nydes efter aktiviteten, og fokus på at der er roligt og rart at være.
Dans, musik og theraplay:
En dans i nuet, et stykke musik fra "da far var ung", afslapningsmusik, en leg og et godt grin er eksempler på de ting vi arbejder med.

Læs mere om projektet. Projektet er finansieret af Tryg Fonden.

Se video om projektet. Videoen er lavet af Peter Gramstrup Jensen fra firmaet SynVision i Aarhus -  www.synvision.dk

Læs erfaringer fra praksis (er ikke tilgængelig på nuværende tidspunkt)

Se billeder af aktiviteter. Billederne er taget af fotograf Dott Ovesen fra Højbjerg ved Aarhus - www.dotts.dk

Mindfulness 2014