Tinnitus og lydfølsomhed

Tinnitus er, når man hører en lyd i øret eller et sted inde i hovedet, som ikke stammer fra en lydkilde.
Tinnitus kan lyde meget forskelligt. En hyletone, hvislen, susen, hvæsen, banken, brummen, knitren osv.
Tinnitus høres kun af den som har den, for det er ikke en rigtig lyd. Det er aktivitet i hjernens hørecenter.

Nogle oplever at det er der hele tiden, andre oplever at det kommer og går.
Nogle husker at det begyndte pludseligt – fx i forbindelse med en ulykke, de fleste har oplevet at det er kommet gradvist.
Tinnitus kan have mange forskellige årsager: Fx hørenedsættelse, stress, depression, medicinbivirkning, sygdom i øret, muskelspændinger eller nakkeskader.

Det er også meget forskelligt hvordan man kan have det med sin tinnitus. Nogle mennesker bliver bange, irriterede eller trætte af deres tinnitus. De fleste lærer over tid at glemme den, efterhånden som de vænner sig til lyden.
Nogle gange går tinnitus over af sig selv, andre gange ikke.

Kontakt ørelægen
Langt de fleste tilfælde af tinnitus skyldes nedsat hørelse, derfor er det en god ide at konsultere en ørelæge, hvis man får tinnitus.
Hvis det skyldes nedsat hørelse, hjælper høreapparater som regel rigtig godt.
I sjældne tilfælde, kan tinnitus være symptom på sygdom i øret eller hørenerven. Også derfor bør man kontakte ørelægen, hvis man har fået tinnitus. Kontakt til ørelæge

Lydfølsomhed / Hyperacuse er når man oplever almindelige lyde meget generende. Alle mennesker oplever kraftig støj generende. Det er helt normalt. Men hvis almindelige lyde generer voldsomt, kalder vi det hyperacuse eller lydfølsomhed. Nogle oplever alle lyde generende, andre oplever bestemte lyde generende.

Kontakt hørekonsulenten
Har du brug for en samtale om tinnitus eller hyperacuse, om hvad der kan gøres ved det, og om hvordan man lærer at leve med det om dagen - og sove godt om natten, så er du velkommen til at aftale en tid med hørekonsulenten. Kontakt hørekonsulenten
Du er også velkommen til at deltage, når der er tinnitus-foredrag. Det annonceres i lokalaviserne og her på hjemmesiden.