Børnene har jo ikke bedt om at bo i asylcenter

Anne Marie Vogt er en af de frivillige, der hjælper til i Børneklubben på Hanstholm Asylcenter, og hun og koordinator Rie Grøndberg er enige om, at det er vigtigt, at børnene har ”fri” for forældrene og deres bekymringer.

Hanstholm Asylcentre rummer omkring 130 børn - her af et par af dem.

Der er ikke noget ”normalt” over at leve i et asylcenter – heller ikke når man er barn. Man er i et fremmed land, bor på alt for lidt plads – og mor og far er hele tiden bekymrede. Bekymrede for dem derhjemme. Og for deres og familiens fremtid. Så er det godt at kunne komme hen i Børneklubben på Hanstholm Asylcenter. Klubben blev startet for godt et år siden med hjælp fra fondsmidler, som Hanstholm Asylcenters Venner havde skaffet.

En af hovedkræfterne bag etableringen af Børneklubben er Anne Marie Vogt, der bor i Klitmøller. Hun er socialrådgiver i Kriminalforsorgen til daglig.

- Jeg kan slet ikke holde mig væk fra klubben – jeg nyder at være sammen med børnene, understreger Anne Marie. Klubben drives af en blanding af frivillige fra Hanstholm Asylcenters Venner og personale fra centret.

Anne Marie Vogt er en af hovedkræfterne bag børneklubben

I trygge hænder

Indenfor i barakken spiller radioen dansevenlig musik, og der er saft og frugt til de godt 20 børn mellem seks og 16 år, der er i klubben i dag. Alle børn over seks år er velkomne – både fra Hanstholm Asylcenter – og nu også fra centret i Vigsø.

I alt har omkring 70 børn mulighed for at bruge klubben, der har åbent mandag til torsdag fra klokken 15 til 19.

- Når der kommer en ny familie, kan jeg godt finde på at gå over og banke på og fortælle dem om børneklubben. Så kommer børnene, og selv om vi ikke skal undervise dem i dansk, bliver de jo alligevel bedre til sproget, når de snakker med os. Det er glade børn. Forældrene ser vi ikke så meget til; de ved, at børnene er i trygge hænder her, understreger koordinator for Børneklubben Rie Grøndborg.

- Børnene er uskyldige ofre. De har ikke bedt om at skulle flygte og bo i asylcenter. Her har de et frirum, og vi gør, hvad vi kan for at tilbyde dem nogle gode oplevelser. Blandt andet skal vi på udflugt i sommerferien, mens skolen er lukket, fortæller Anne Marie Vogt, inden hun bliver trukket over for at beundre end af de mere stille drenge, der har lært et nyt trick på løbehjul.

Det er trygt at være på børnecentret i Vestervig Børneklubben giver plads til mange slags aktiviteter

Fakta om Hanstholm Asylcenters Venner (HAV)
Støtteforeningen Hanstholm Asylcenters Venner blev oprettet for at styrke samarbejdet mellem Hanstholm Asylcenter og det omgivende lokalsamfund, blandt andet gennem information og åbent hus- arrangementer på centret.

Foreningen har omkring 100 medlemmer, og heraf er omkring 10 frivillige i Børneklubben.